Digitalna budućnost

8,2 milijarde eura za Strategiju Digitalna Europa u sljedećem proračunskom razdoblju

Početkom godine Europska komisija je javnosti predstavila planove za okretanje gospodarstva u smjeru digitalizacije, čim bi Europa trebala postati globalni čimbenik u digitalnom području. U sljedećem proračunskom razdoblju, od 2021. do 2027. godine, provodit će strategiju Digitalna Europa koja će biti usmjerena na izgradnju strateških digitalnih kapaciteta EU-a i olakšavanje široke primjene digitalnih tehnologija.

U program će se uložiti 8,2 milijarde eura, a tim se novcem planira oblikovati i podržati digitalnu transformaciju europskog društva i gospodarstva. Time se želi ojačati jačanje tehnološka neovisnosti Europske unije te povećati konkurentnosti Europe na svjetskoj razini.

Prema postojećem prijedlogu program obuhvaća ulaganja u pet ključnih digitalnih sektora – superračunala 2,4 milijarde eura, umjetnu inteligenciju 2,2 milijarde eura, kibersigurnost 1,8 milijardi, napredne digitalne vještine 600 milijuna eura te digitalnu transformaciju gospodarstva i društva 1,2 milijarde eura.

Digitalna Europa dopunit će druge programe EU-a, kao što je primjerice najveći europski program za istraživanje i inovacije Obzor Europa.

Komisija će krajem ove godine predstaviti Akt o digitalnim uslugama i akcijski plan za europsku demokraciju, predložiti reviziju Uredbe eIDAS i ojačati kibersigurnost osnivanjem zajedničke jedinice za kibersigurnost. Europa će i dalje graditi saveze s globalnim partnerima, oslanjajući se na svoje regulatorne ovlasti, izgradnju kapaciteta, diplomaciju i financiranje radi promicanja europskog modela digitalizacije.

About the author: Administrator