Rijeka - Europska prijestolnica sporta 2022

Nakon prijestolnice kulture, Rijeka postaje prijestolnica sporta?

U godini kada nosi titutlu Europske prijestolnice kulture, Grad Rijeka postao je kandidat za titulu Europskog grada sporta 2022. godine koju dodjeljuje neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu.

Grad Rijeka kandidirao se u kategoriji srednjih gradova od 25.000 do 500.000 stanovnika. Kandidatura je izraz želje da se iskaže važnost sport kao sastavnog dijela života građana grada Rijeke te da kroz sve tražene aktivnosti sport bude prepoznatljiv prema kvaliteti, sportskoj infrastrukturi i popularnosti.

Kriteriji za dobivanje titule Europskoga grada sporta su sportska infrastruktura, programi rekreacije i sporta namijenjeni građanima svih dobi i uzrasta, poticanje na bavljenje sportom, iskustvo organizacije prestižnih međunarodnih sportskih natjecanja, organizacija natjecateljskog sporta i klubova, te financiranje.

Prvi hrvatski grad koji je bio nositelj ove titule je grad Sisak 2019. godine, a u 2020. preuzeo ju je grad Zadar. Krajem veljače 2021. godine bit će poznato hoće li grad Rijeka postati nova Europska prijestolnica sporta.

About the author: Administrator