Europski gospodarski i socijalni odbor

Otvorene su prijave za nagradu “Civilno društvo protiv COVID-a 19”

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) raspisao je Nagradu za građansku solidarnost koje se ove godine dodijeljuje svima koju su pokazali solidarnost u borbi protiv COVID-a 19.

Tema ove jednokratne nagrade je „Civilno društvo protiv COVID-a 19”, a dodijelit će se umjesto EGSO-ve tradicionalnu godišnju Nagrade za civilno društvo.

Ovom nagradom EGDO želi nagraditi kreativne i uspješne inicijative pojedinaca, organizacija civilnog društva i privatnih poduzeća koji su dali izniman doprinos svladavanju krize izazvane COVID-om 19 i njezinih teških i višestrukih posljedica, čime će se ojačati europska solidarnost i pridonijeti stvaranju europskog identiteta zasnovanog na zajedničkim vrijednostima EU-a.

Nagrada se dodjeluje kako bi se podigla vidljivost hvalevrijednih inicijativa te podigla svijest javnosti o njihovoj važnosti.

Prijaviti se mogu kandidati koji imaju boravište ili poslovni nastan u EU-u, ali i osobe, poduzeća i organizacije civilnog društva s boravištem odnosno sjedištem u Ujedinjenoj Kraljevini.

EGSO će dodijeliti do 29 nagrada, u iznosu od po 10 000 eura, inicijativama koje se provode na području EU-a ili Ujedinjene Kraljevine, od čega 27 za projekte koji se provode u državama članicama, jednu za projekte iz Ujedinjene Kraljevine te jednu za projekte s prekograničnim ili europskim fokusom.

Sve prijavljene inicijative, uključujući one koje provode profitna poduzeća, moraju biti strogo neprofitne i ne smiju se financirati s više od 50 % javnih sredstava.

Inicijative moraju biti izravno povezane s COVID-om 19, konkretno s borbom protiv virusa ili prevladavanjem njegovih posljedica. Inicijative moraju biti ili već provedene ili u tijeku. Prihvatljivi su i projekti koji su pokrenuti prije izbijanja pandemije, ali su prilagođeni radi brze reakcije na nove izazove.

Rok za podnošenje prijava je 30. rujna 2020. u podne. Svečanost dodjele nagrada održat će se u siječnju 2021. tijekom plenarnog zasjedanja EGSO-a u Bruxellesu.

Više informacija o ovom natječaju možete pronaći ovdje.

About the author: Administrator