Studijsko putovanje u Zagreb i Ljubljanu

Polaznici projekta Radar, predstavnice Primorsko-goranske županije te predstavnice CTK Rijeka, 15. svibnja bili su u sklopu projekta na studijskom putovanju u Zagrebu i Ljubljani.
U Zagrebu smo posjetili Kuću Europe – Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, gdje je zamjenica Voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Maja Orel Schwarz, održala predavanje na temu predstavljanja rada Predstavništva, Europske komisije, kako politike EU-a utječu na građane Hrvatske te što će Predsjedanje Republike Hrvatske Europskom unijom 2020. donijeti građanima.

Isti dan krenuli smo u Narodni muzej Slovenije u Ljubljani, gdje nas je dočekala dr. Katharina Zanier, koja nam je predstavila projekt Clausta+ koji se bavi aktivnom zaštitom baštine održivim turizmom – povijesnog rimskog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum na području Hrvatske i Slovenije. Dr. Zanier nam je predstavila projekt, ali i Program suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska i specifičnosti prekograničnih projekata, specifičnosti provedbe projekata u velikim međunarodnim konzorcijima te kako se prekograničnim projektima doprinosi strateškim ciljevima EU politika.

Studijsko putovanje organizirano je s ciljem da se polaznicima pruži prilika da iz prve ruke čuju iskustva i prakse kako lokalnih organizacija koje uspješno provode europske i međunarodne projekte tako i organizacija donositeljica i provoditeljica politika.

Trošak osposobljavanja Radar pokriven je sredstvima Europske komisije iz Europskog socijalnog fonda kroz istoimeni projekt koji zajedno provode Centar tehničke kulture Rijeka, Primorsko-goranska županija i SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava.