Tvrtka Alarm automatika iz Rijeke dobila 300.000 kuna bespovratnih EU sredstava

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je ugovor o bespovratnim EU sredstvima tvrtki Alarm automatika iz Rijeke za projekt pod nazivom „Jačanje pozicije tvrtke Alarm automatika na SEE tržištu“ koji je prijavila na natječaj Internacionalizacija poslovanja MSP-ova, faza 2. Projekt je vrijedan 473.000,00 kuna, a tvrtka je dobila 300.000,00 bespovratnih EU sredstava.
„Tvrtka će u sklopu projekta sudjelovati na četiri međunarodna sajma u Makedoniji, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. Projekt će doprinijeti povećanju prihoda od prodaje za 20 posto te povećanju prihoda od izvoza za 20 posto“, istaknula Ana Srdoč, zaposlenica tvrtke.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u posljednje četiri godine u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. objavilo je ukupno 29 poziva na dostavu projektnih prijedloga vrijednosti 6,2 mlrd. kuna, od čega 21 direktno namijenjenih poduzetnicima u vrijednosti 5,1 mlrd. kuna bespovratnih sredstava.

Poduzetnici iz Primorsko-goranske županije od 2015. godine do sada su povukli gotovo 190 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Kroz poticaje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u tom je razdoblju financirano sveukupno 158 projekata za poboljšanje konkurentnosti, podršku razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu, razvoj poslovne infrastrukture, inovacije, kompetentnost i razvoj te razvoj poslovne infrastrukture.

U 2019. godini planirani su novi pozivi u iznosu većem od 1,6 mlrd. kuna, a uključuju komercijalizaciju inovacija proizvoda/usluga MSP-ova u S3 područjima, jačanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja, transfer tehnologija i novih inovativnih proizvoda MSP-ova, jačanje međusobne povezanosti MSP kroz klastere i dr.